26 Ocak 2011 Çarşamba

BİLMECE GİBİ




Gün önce 'yarın' olur. Zaman ilerledikçe 'bugün'e yaklaşır. 'Bugün' olunca aklı hâlâ 'dün'de kalmış olabilir. "Gideceğin yere vardığında ruhun hâlâ yarı yoldadır" demenin bir kanıtı gibidir. Ama bir kısmı da 'yarın'a hazırlık/özlem/önlem halindedir. Ne şanssızdır 'bugün'. Hiçbir zaman hak ettiği ilgiyi göremez. Ama hep dillerdedir. Hep bir "ânı yaşa" telaşıdır beyni kemirip duran. Değeri bilinsin, dünden kurtulup, yarına tutsak olmasın istenen. Dünün muhasebesinden, yarının endişesinden arındırılıp da, adam gibi yüzüne bakılmayan.

'Bugün'ü dünsüz ve yarınsız bırakAmayıp, 'kendi'ni yaşamasına izin vermedikçe, elinden özgürlüğü alınmış bir öksüzlüğe mahkum etmiyor muyuz? Kendimize zaman ayıramamaktan şikayet ederken, 'bugünü' (kendimizi aslında) önünün ardının yükleriyle ezmiyor muyuz?

Giriş dün, gelişme bugün, sonuç yarın ise; en keyiflisi 'bugün'de değil mi...Girişi yapılabilmiş bir aksiyonun, sonucuna verilen dikkatle, gelişimine ket vuruyor, sonucun da cansız doğmasına neden oluyoruz. Dünden kalan hesaplar ve yarına biçilen anlamlarla, bugünün gazını kaçırıyoruz. Günlerin bugün olanını, dün gibi uzak-yarın gibi yakın sanarak kendimizi kandırıyoruz. Bugünün, dününe ve yarınına yığılıyoruz. Bugünü dünle süsleyip (iyi ya da kötü), yarına odaklanıyoruz. Böyle bir kültürel ve siyasi yapıda karılmış hamurlar olarak belki de haksız değiliz, böyle yapmakta.

Dün ölür ölmez yarına gebe kalmak niye...

17 yorum:

  1. Dün ile yarın arasında kaybolan bugünümüzü çok güzel resmetmişsin... Anı yaşamak gerçekten de zor galiba... Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazıya benziyor, dün okumuşmuydum acaba, yo yo hatırlayamadım, ay yarın okuyim bari, haftasonu neyapsak diye düşünüyorum şimdi meşgulüm, hele bir yarın olsun okurum, şimdi çok meşgulüm sanırım, kesinlikle, pek tabiiki:)

    YanıtlaSil
  3. yazıyı anlamadım iyi mi!!

    YanıtlaSil
  4. Deliler Teknesi, budur! Sana da sevgilerimle..

    Sineeemm, kopardın beni :))

    Syrakusa, o zaman 1. yorumu oku bak, orada özet var :))))

    YanıtlaSil
  5. Ben de hep düşünmüşümdür gerçekten en keyiflisi bu gün.
    Geçmişte güzle hatırlamak için özellikle.
    Sevgiler Müge'cim:)

    YanıtlaSil
  6. "hayat bir gündür oda bugün" şeklinde klişe bir söz vardır ama herşeyi özetler; resimdeki bir kitap kapağı mı yoksa googleden mı buldun merak ettim. Kİtapsa ve tavsiye ediyorsan almak isterim.

    YanıtlaSil
  7. Di mi Özlemcim? sana da kocaman sevgiler :)

    Minimalistcim evet o bir kitap kapağı ama okuduğum ve bildiğim bir kitap değil.. Google'dan aldım resmi.. Isaac Asimov'un kitabının kapağı sanıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Kes kopyala, beyninin ortasına yapıştır türünden bir yazı.

    YanıtlaSil
  9. Offf Asuman Hanımcımmm, ne diyorsunuz öyle!! çok teşekkür ederimmm!!! mutlu oldum.. :)

    YanıtlaSil
  10. mimlendiniz efenim ;-) sayfamdan ulaşabilirsiniz. ;-)

    YanıtlaSil
  11. Bugünün hakkını veremediğimiz ortada, sanırım farkındalık önemli burada.
    En iyisi her günün değerini bilebilmek ama tecrübeyle sabitlenmeden de bilinmiyor galiba.
    Güzel etkiliyor yazıların beni :)

    YanıtlaSil
  12. Fundacım.. O farkındalık geç geliyor.. gelse de hakkı ne kadar veriliyor bilemem.. benim de becerebildiğim söylenemez.. işte "40 kere söylersek bi şeyi olurmuş" batılından yola çıkarak, yaza yaza gerçekleşir belki :)))
    Belki de senin kârın sobaya elini değdirmeden sıcak olduğunu bu sayede öğrenmen olabilir ;))

    YanıtlaSil
  13. Tam da benim sendromum... Burcumdan ötürü ki sen de yengençtin yanlış hatırlamıyorsam geçmişe takıklığımın olduğunun farkındayım... Tamam sürekli dünü yaşarak geçirmiyorum zamanı ama hep bir geçmişe özlem var. Halbuki bugün de, yarın, geçmiş olacak. O zaman özlemek niye, yaşa bugünü dimi? Bu kompleks durumu da astrolojiye yıktım ya, masumum ben :-)

    YanıtlaSil
  14. Evet olabilir, güzelde olur:)

    YanıtlaSil
  15. Hep kaybettiklerimizi bu yüzden kaybetmiyormuyuz aslında.Dün hep daha güzeldir yarınsa daha güzel olacaktır ama bu gün?

    YanıtlaSil
  16. yaşayalım yaşattıralım CARPE DİEM ..

    YanıtlaSil
  17. Gunu gunune mi yasamak lazim acaba... O gunun tadini cikararak mi yoksa gelecek gune mi hazirlanmali anlamadim ki...Akisina mi biraksak yoksa herseyi. Kafam karisti simdi:) Biraz uzanicam:)

    YanıtlaSil

hadi söyleyin bi şeyler :)